Eerder verschenen artikelen per vakgebied
Datum : 16 juni 2014
In het arrest van de Hoge Raad d.d. 23 mei 2014 (ECLI:NL:HR:2014:1204) kwam de vraag aan de orde hoe de aansprakelijkheid beoordeeld moet worden van een bestuurder van moedermaatschappij voor daden van de dochter. Het antwoord van de HR luidt als volgt: Bij de beantwoording van de vraag of een indirect bestuurder van een gefailleerde vennootschap uit onrechtmatige daad aansprakelijk is wegens het meewerken aan benadeling van schuldeisers, moet aansluiting worden gezocht bij de maatstaven zoals v...
Meer lezen
Datum : 21 april 2014
De Hoge Raad heeft weer bevestigd dat je als bestuurder van een rechtspersoon te allen tijde zorgvuldig met je verantwoordelijkheid moet omgaan. In deze zaak had een bestuurder veroorzaakt dat vliegreizen niet konden worden betaald door de rechtspersoon die hij bestuurde. Hij stelde echter dat hij een schadeclaim had op de partij waaraan hij de vliegreizen moest betalen. Dit vond geen genade in de ogen van de Raad: “Voor een ernstig verwijt is het voldoende dat de bestuurder ten tijde van het ...
Meer lezen
Datum : 21 april 2014
Het leek allemaal goed te gaan in de zaak van de gemeente Schalkhaar: bij de rechtbank kreeg zij gelijk en ook bij het gerechtshof. Maar de Hoge Raad vond het toch echt niet verantwoord als er een spleet tussen de weg en de verharde bermstrook openstaat. Een wielrenner kwam daarin terecht, viel en werd overreden door een vrachtwagen.
De gemeente krijgt nog de kans om verder te onderbouwen waarom zij om financiële redenen niet in staat was om voor een betere staat van de weg te zorgen. Ik heb ...
Meer lezen
Datum : 10 februari 2014
Een boeiend gevecht ontspint zich in deze zaak tussen de curator en een partij die als bestuurder flink wat geld onttrokken had aan de later gefailleerde rechtspersoon. De slotsom is dat het voor de curator knap lastig te bewijzen is dat een bestuurder zijn taak onbehoorlijk heeft uitgeoefend en dat dit feit een belangrijke oorzaak van het faillissement is geweest, ook al lijken diverse transacties verdacht.
Ook interessant te zien is dat het gerechtshof op de allermeeste fronten (en dat zijn ...
Meer lezen
Datum : 21 oktober 2013
In Curaçao heeft een aanvaring tussen een waterscooter en een snorkelaar plaatsgevonden, als gevolg waarvan de snorkelaar ernstig letsel opliep. De waterscooter werd bestuurd door een toen dertienjarige jongen. Een oom had de waterscooter aan de jongen uitgeleend. De snorkelaar stelde de jongen, zijn ouders en de oom hoofdelijk aansprakelijk. Het gerecht wees de vorderingen toe.
Het hof vernietigde dit vonnis. Het hof kwam net als het gerecht tot de slotsom dat de aanvaring het gevolg was va...
Meer lezen
Datum : 22 september 2013
Uit de hieronder beschreven zaak blijkt dat het riskant is om een bedrijfspand aan te kopen, zonder dat de financiering al definitief is of een financieringsvoorbehoud is gemaakt. Als je namens een BV hebt gehandeld, dan kun je je niet achter deze BV verschuilen, maar zul je in beginsel persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schade die de verkoper lijdt. Toch wel goed om dit duidelijk in beeld te hebben.
--------------------------------------
Instantie Parket bij de Hoge Raad
Datum conclusie...
Meer lezen
Datum : 22 september 2013
Bekend is dat iemand die een beleggingsproduct aanbiedt een bijzondere zorgplicht heeft. Die zorgplicht strekt ertoe een potentiële klant te beschermen tegen de gevaren van eigen lichtvaardigheid of gebrek aan inzicht.
In de Dexia-arresten is uitgemaakt dat schending van deze zorgplicht (doordat niet gewaarschuwd is voor de risico’s) ertoe leidt dat 60 % van de schade door de adviseur moet worden betaald en 40 % van de schade door de klant zelf gedragen moet worden.
In onderstaande zaak ...
Meer lezen
Datum : 22 september 2013
Ernstig persoonlijk verwijt doordat bestuurder rollators bestelde terwijl hij wist of moet hebben geweten dat deze inbreukmakend waren en dit ook kon voorkomen.
Deze uitspraak maakt duidelijk dat je als directeur van een BV op moet passen als je weet dat bepaalde handelingen inbreukmakend zijn. Je bent in beginsel zelf aansprakelijk als je inbreukmakend handelen had behoren te voorkomen in verband met de kenbare belangen van de benadeelde.
----------------------------------------------------...
Meer lezen
Datum : 16 augustus 2013
Zoals de meesten wel bekend zal zijn, moet een rechtspersoon de jaarrekening uiterlijk binnen 13 maanden na afloop van het boekjaar openbaar maken via de Kamer van Koophandel.
Als dat niet gebeurd is, en de betrokken rechtspersoon gaat failliet, dan wordt dit aangemerkt als onbehoorlijke taakvervulling en een belangrijke oorzaak van het faillissement, ook al is dat in werkelijkheid niet zo. Een zware sanctie dus!
Onderstaande zaak draaide om deze problematiek. De jaarrekening was te laat gep...
Meer lezen
Datum : 30 juli 2013
Je kunt snel denken dat de mensen zelf maar moeten opletten en verantwoordelijk zijn voor hun eigen handelen, maar dat kan je duur komen te staan. In de hieronder beschreven zaak had een gevangenis gedetineerden laten sporten op een binnenplaats met gladde ondergrond. Op zich hadden de gedetineerden dit zelf georganiseerd, ze hadden zelfs de doelpalen zelf neergezet, maar toch vond de Hoge Raad dat de gevangenis verantwoordelijk was voor het letsel dat één van de gedetineerden opliep toen hij ...
Meer lezen
Datum : 30 juli 2013
Navolgende zaak laat zien dat een bestuurder niet zo maar zijn zaak kan verkopen en de betrokken BV failliet laten gaan, terwijl er nog onbetaalde schulden zijn. Grote kans dat hij persoonlijk voor die openstaande schulden opdraait.
Lico Teelt had een teeltcontract met een bepaalde partij en was op grond daarvan een vergoeding verschuldigd. Toen het op betalen aankwam, was Lico Teelt van mening dat de teler z’n werk niet goed gedaan had en wenste niet te betalen. Daarover volgde een rechtsza...
Meer lezen
Datum : 30 juli 2013
Een beleggingsadviseur heeft een zorgplicht. Hij moet ervoor zorgen dat de klant de juiste afweging van risico’s en kansen kan maken. Doet hij dat niet, dan is hij in principe aansprakelijk voor eventuele schade die de klant later lijdt. Zo wordt weer eens bevestigd in een d.d. 2 juli jl. door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden gewezen uitspraak.
In die zaak had de adviseur bepaalde negatieve informatie – die hij wel in zijn bezit had – niet aan de klant laten weten. En daarbij had hij zi...
Meer lezen
Datum : 5 juli 2013
Als je een bepaalde rechtspersoon als contractspartner hebt, maar die biedt geen verhaal, dan is het interessant te kijken of een ander aan te spreken is die wel in staat is de schuld te betalen. Die mogelijkheid bestaat bijvoorbeeld als twee (rechts)personen zijn gebruikt, als ware het een contractspartij. Dit noemen we vereenzelviging.
Vereenzelviging is een methode van rechtsvinding, waarbij wordt voorbijgegaan aan het identiteitsverschil tussen twee rechtssubjecten. Vereenzelviging kan lei...
Meer lezen